Star FM online Home  |  Sitemap  |  Contact
Radio Star FM

Liaison@Radio Star
Saturday at 10pmNewsletter
abonare dezabonare

Sunteti aici :: Stiri » Nu tremur la cutremur

Nu tremur la cutremur


Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a demarat recent campania națională de informare și pregătire a populației pentru cazurile de cutremur intitulată `Nu tremur la cutremur`. Deoarece în ultimele luni, pe teritoriul României s-au înregistrat peste 60 de cutremure cu magnitudine redusă sau moderată, campania încearcă să conștientizeze, să informeze și să pregătească populația pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de intensitate mai mare.

Un seism nu poate fi prevestit și prevenit, însă consecințele lui depind de modul în care cetățenii se comportă într-o astfel de situație.

Din păcate, un studiu pe această temă relevă faptul că 80% dintre adulții din România nu știu cum să reacționeze în caz de cutremur. Mulți ar lua decizii fatale sau ar încetini intervenția salvatorilor.

ÃŽngrijorător este și faptul că tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani, care nu au trăit experiența unui cutremur de nivelul celui din 1977, au impresia că sunt bine informați, chiar dacă ei știu foarte puține lucruri despre cutremure și măsurile de protecție.

Iată informații care vă pot salva viața!

ÃŽn caz de cutremur

Specialiștii spun că, în caz de cutremur, prima măsură importantă este păstrarea calmului și liniștirea persoanelor din jur. Panica și agitația excesivă nu aduc nimic bun într-o situație de urgență.

Dacă vă aflați în interiorul unei clădiri, nu ieÈ™iți È™i nu fugiți pe scări! Nu utilizați liftul!

Protejați-vă sub tocul uÈ™ii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adoptați o poziție ghemuit, acoperit È™i susținut de un obiect solid.

ÃŽndepărtați-vă de ferestre, de pereții exteriori sau de obiecte care pot vătăma!

ÃŽnchideți sursele de foc!

Dacă vă aflați afară, îndepărtați-vă de clădiri, de stâlpii de electricitate, de copaci sau de alte obiecte care vă pot vătăma!

Dacă vă aflați la școală, protejați-vă sub bănci.

Cadrul didactic va deschide uÈ™a clasei È™i se va proteja lângă un perete de rezistență.

Evacuarea elevilor se realizează după terminarea cutremurului È™i verificarea căilor de evacuare.

După cutremur

Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieșire trebuie verificat cu grijă pentru a evita expunerea la pericole. Utilizați un obiect protector (geantă, ghiozdan, cărți groase) pentru prevenirea rănirii cu cărămizi sau tencuială ce pot cădea pe traseu.

Dacă ușile de ieșire ale clădirii sunt blocate, încercați să le deblocați, dar fără a vă panica. Dacă ușile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curățirea de cioburi a ramei și a zonei cu un obiect dur și ieșirea prin golul astfel creat.

Telefonul trebuie folosit doar pentru apeluri către serviciile de urgență, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.

Trebuie urmărite anunțurilor făcute de autoritățile publice prin intermediul posturilor de radio și de televiziune naționale și sfaturile de acțiune imediată ale serviciilor de urgență.

Atenție la răniți!

Dacă sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și să li se acorde primul ajutor. Răniții grav nu trebuie mișcați decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniți suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat.

Persoanele în putere trebuie să se îngrijească de siguranța copiilor, bolnavilor, bătrânilor și să acorde tot sprijinul echipelor de salvare.

Bine de știut!

Este foarte important pentru membrii familiei să stabilească din timp un loc de întâlnire pentru a se regăsi în cazul în care nu sunt împreună în momentul producerii unui seism, iar telefonia mobilă nu ar funcționa.

Pentru a preîntâmpina eventuale dezastre cauzate de cutremure, starea instalațiilor electrice, de gaze, apă, canalizare trebuie verificată periodic.

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență îi sfătuiesc pe oameni să aibă în permanență în locuință provizii de apă, hrană uscată, bandaje și medicamente, pentru a putea supraviețui o perioadă mai lungă de timp, în cazul în care sunt prinși sub dărâmături.

Oamenii surprinși sub dărâmături sau mobilier răsturnat, într-o cameră sau ascensor blocate, trebuie să apeleze la varianta clasică de comunicare: să bată, la intervale regulate, cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereții incintei, până la stabilirea unui contact verbal între victimă și salvatori.

Acest articol a fost vizualizat de 14520 ori.


Articole recente

19 Octombie 2016 - A doua ediție a festivalului `Făgăraș, foaie de ceapă`
18 Februarie 2014 - Campioni la datorii
18 Februarie 2014 - Medicul care a operat un copil la piciorul sănătos va fi dat în judecată
18 Februarie 2014 - Au reapărut înșelătoriile la Făgăraș
18 Februarie 2014 - Sibiancă fugită de acasă, găsită la Ucea
18 Februarie 2014 - A distrus un cablu aflat sub tensiune
18 Februarie 2014 - Fundația Comunitară Țara Făgărașului oferă burse de excelență și studiu
18 Februarie 2014 - Locul I pentru juniorii făgărășeni la handbal
18 Februarie 2014 - Nr. 888 - BZF
17 Februarie 2014 - Inculpați liberi

Advertising

Horoscopul zilnic
BerbecBerbec : Ziua va incepe destul de greoi pentru tine si pana in jurul pranzului, nu vei fi in stare ... Citeste mai mult
Afiseaza zodia

Curs valutar 2020-12-04
EUR = 4.8736 RON
GBP = 5.3968 RON
USD = 4.0226 RON
Citeste mai mult
Conversie monede
= ? Conversie monede

Informatii meteorologice
Evenimentele zilei de azi
Internet Radio

Acasa | Dedicatii | Horoscop zilnic | Adopta un caine fara stapan | Curs valutar | Contact | Advertising | Luptă și tu împotriva abandonului școlar
Aici poate fi banner-ul tau