Nu tremur la cutremur

Un seism nu poate fi prevestit și prevenit, însă consecințele lui depind de modul în care cetățenii se comportă într-o astfel de situație.
Din păcate, un studiu pe această temă relevă faptul că 80% dintre adulții din România nu știu cum să reacționeze în caz de cutremur. Mulți ar lua decizii fatale sau ar încetini intervenția salvatorilor.
ÃŽngrijorător este și faptul că tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani, care nu au trăit experiența unui cutremur de nivelul celui din 1977, au impresia că sunt bine informați, chiar dacă ei știu foarte puține lucruri despre cutremure și măsurile de protecție.
Iată informații care vă pot salva viața!
ÃŽn caz de cutremur
Specialiștii spun că, în caz de cutremur, prima măsură importantă este păstrarea calmului și liniștirea persoanelor din jur. Panica și agitația excesivă nu aduc nimic bun într-o situație de urgență.
Dacă vă aflați în interiorul unei clădiri, nu ieÈ™iți È™i nu fugiți pe scări! Nu utilizați liftul!
Protejați-vă sub tocul uÈ™ii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adoptați o poziție ghemuit, acoperit È™i susținut de un obiect solid.
ÃŽndepărtați-vă de ferestre, de pereții exteriori sau de obiecte care pot vătăma!
ÃŽnchideți sursele de foc!
Dacă vă aflați afară, îndepărtați-vă de clădiri, de stâlpii de electricitate, de copaci sau de alte obiecte care vă pot vătăma!
Dacă vă aflați la școală, protejați-vă sub bănci.
Cadrul didactic va deschide uÈ™a clasei È™i se va proteja lângă un perete de rezistență.
Evacuarea elevilor se realizează după terminarea cutremurului È™i verificarea căilor de evacuare.
După cutremur
Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieșire trebuie verificat cu grijă pentru a evita expunerea la pericole. Utilizați un obiect protector (geantă, ghiozdan, cărți groase) pentru prevenirea rănirii cu cărămizi sau tencuială ce pot cădea pe traseu.
Dacă ușile de ieșire ale clădirii sunt blocate, încercați să le deblocați, dar fără a vă panica. Dacă ușile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curățirea de cioburi a ramei și a zonei cu un obiect dur și ieșirea prin golul astfel creat.
Telefonul trebuie folosit doar pentru apeluri către serviciile de urgență, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.
Trebuie urmărite anunțurilor făcute de autoritățile publice prin intermediul posturilor de radio și de televiziune naționale și sfaturile de acțiune imediată ale serviciilor de urgență.
Atenție la răniți!
Dacă sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și să li se acorde primul ajutor. Răniții grav nu trebuie mișcați decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniți suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat.
Persoanele în putere trebuie să se îngrijească de siguranța copiilor, bolnavilor, bătrânilor și să acorde tot sprijinul echipelor de salvare.
Bine de știut!
Este foarte important pentru membrii familiei să stabilească din timp un loc de întâlnire pentru a se regăsi în cazul în care nu sunt împreună în momentul producerii unui seism, iar telefonia mobilă nu ar funcționa.
Pentru a preîntâmpina eventuale dezastre cauzate de cutremure, starea instalațiilor electrice, de gaze, apă, canalizare trebuie verificată periodic.
Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență îi sfătuiesc pe oameni să aibă în permanență în locuință provizii de apă, hrană uscată, bandaje și medicamente, pentru a putea supraviețui o perioadă mai lungă de timp, în cazul în care sunt prinși sub dărâmături.
Oamenii surprinși sub dărâmături sau mobilier răsturnat, într-o cameră sau ascensor blocate, trebuie să apeleze la varianta clasică de comunicare: să bată, la intervale regulate, cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereții incintei, până la stabilirea unui contact verbal între victimă și salvatori.
Acest articol a fost vizualizat de 10662 ori.









